Na lang zoeken op Funda kom je jouw nieuwe droomhuis tegen!
Je ziet jezelf al verhuizen en droomt over de nieuwe inrichting van de woonkamer. Totdat je ontdekt dat de WOZ-waarde van het koophuis veel lager is dan de vraagprijs, wat nu?

Wat is de WOZ-waarde?

Laten we beginnen bij de vraag: wat is de WOZ-waarde? WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de wet die bepaalt wat de waardebepaling is van woningen en andere onroerende zaken in heel Nederland. De WOZ-waarde is een geschatte marktwaarde van je woning en is een indicatie wanneer deze wordt verkocht.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Elk jaar bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van je huis. De WOZ-waarde is een schatting en wordt gebaseerd op de waarde van alle huizen die bij jou in de buurt zijn verkocht. De gemeente neemt hierbij als uitgangspunt het afgelopen jaar als periode om te bepalen welke huizen er in jouw wijk zijn verkocht. Doordat de gemeente een jaar terug kijkt, is deze waarde van jouw huis een jaar oud. Wanneer je belastingen of heffingen moet betalen voor jouw woning, zijn deze gebaseerd op de WOZ-waarde die door gemeente is bepaald.

Waarom is de WOZ-waarde belangrijk? 

Omdat de WOZ-waarde op meerdere zaken invloed heeft is het belangrijk dat deze klopt. Gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruiken deze waarde ook als basis voor het heffen van verschillende belastingen. Wanneer je WOZ-waarde te hoog is betaal je daardoor vaak meer belasting. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij het verkopen van een huis. Belangrijk dus om goed in de gaten te houden.

De WOZ-beschikking 

Elk jaar ontvang je als huizenbezitter in maart de WOZ-beschikking. Op deze beschikking vind je de WOZ-waarde van jouw woning. Deze waarde is gebaseerd op het voorgaande jaar met als peildatum 1 januari. Als voorbeeld: de WOZ-beschikking van 2020 heeft als waardepeildatum (het moment van de schatting) 1 januari 2019. Hoeveel je huis op dit moment waard is staat dus niet op de beschikking. De waarde van dit moment heeft dan ook geen invloed op je belastingen en heffingen, omdat de beschikking een jaar terug gaat in de tijd.

Hoe zit het met de vraagprijs van een woning?

De marktwaarde, is niet hetzelfde als de vraagprijs. De vraagprijs voor een koopwoning kan anders zijn en zelfs hoger liggen dan de WOZ-waarde. Bij het kopen van een huis spelen andere andere dingen ook mee voor de kopen. Denk hierbij aan de ligging en het gevoel van de woning.
Gaat het om je droomhuis?

Dan kan het zijn dat je bereidt bent om meer te betalen dan de WOZ-waarde. In ieder geval hoeft de vraagprijs niet gelijk te zijn aan de WOZ-waarde die door de gemeente als schatting is bepaald.

Is een lage of hoge WOZ-waarde goed? 

Heel simpel gezegd is het gunstig wanneer jouw huis een lage WOZ-waarde heeft, want in dat geval betaal je minder belasting. Maar aan de andere kant is een hogere WOZ-waarde weer beter wanneer een huis verkocht wordt. Hoog of laag? Het heeft allebei zijn voordelen.

Wil je meer weten over het kopen van een huis of ben je op zoek naar verkoopwaarde van jouw huis vraag dan een gratis waardebepaling aan.

Huijsen Makelaar geeft u graag de uitleg op al uw vragen over het kopen of verkopen van een huis.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *