Als de regering het plan doorzet om alle huizen in Nederland van het gas af te halen, komt de helft van de bevolking letterlijk in de kou te zitten.

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

Dat zegt Han Slootweg, hoogleraar bij de TU Eindhoven en directeur netstrategie bij Enexis groep, tegen het AD.

Dat zegt Han Slootweg, hoogleraar bij de TU Eindhoven en directeur netstrategie bij Enexis groep, tegen het AD.

Te slecht geïsoleerd

Oudere huizen (van voor 1980) zijn te slecht geïsoleerd om de boel op koude winterdagen met een warmtepomp comfortabel te krijgen. „Kijk maar eens wat er bij oudere woningen op koude dagen door de gasmeter gaat. Het is niet reëel om dat met elektriciteit te doen. „Of je moet een huis uit de jaren 30 geheel inpakken met een vijftien centimeter dikke isolatielaag. En dan nog zijn er koude dagen dat het niet lukt.”

Negentig procent van de huizen in ons land wordt nu nog verwarmd met gas. „Er is een sentiment dat we van het gas af moeten, maar het verhaal is veel genuanceerder”, aldus Slootweg. „Het is echt verstandig het gasnet te handhaven.”

Verplicht afgekoppeld

De overheid zet de plannen voor de afbouw echter snel door. In de Utrechtse wijk Overvecht worden 4400 huiseigenaren gedwongen afgekoppeld. Wie weigert krijgt de gemeente achter zich aan. Nieuwbouwhuizen krijgen al geen aardgas meer.

Particulieren, die de ’energietransatie’ helemaal zelf moeten betalen, lopen sowieso nog niet erg warm om hun huis van het gas af te halen. Vorig jaar meldden zo’n 10.000 mensen zich af, aldus de krant.

{Bron} https://www.telegraaf.nl/nieuws/216474096/hoogleraar-helft-bevolking-in-de-kou-na-afkoppelen-gasnet?utm_source=facebook%20&utm_medium=social%20&utm_campaign=seeding-telegraaf&fbclid=IwAR0auauERwn8pO_7XipwkVxmHAHEYNY1lQ4xL4I2n5uRfywpfgjzRMN6q6s


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *