CBS Cijfers: grootste daling verkoop nieuwbouw sinds 2015

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

Die neergaande trend wordt dinsdag bevestigd door het CBS, dat zich baseert op inschrijvingen van koopaktes en daardoor altijd een maand of drie achterloopt op de cijfers van de makelaars.

Prijs nieuwbouw

In het derde kwartaal van 2022 zijn 33,9% minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder, aldus het statistish bureau. Dat is de grootste daling sinds het begin van de metingen in 2015.

De prijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 13,7% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kwam de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning uit op bijna €474.000. Dit is wel lager dan het tweede kwartaal, toen bedroeg de gemiddelde prijs voor het eerst meer dan een half miljoen euro.

{Bron} https://www.telegraaf.nl/financieel/1962614463/forse-afname-verkoop-nieuwbouw-grootste-daling-sinds-2015

Wat is de mening van de makelaar is dit nieuws is dit goed of slecht.
De problemen die we in de afgelopen jaren hebben gehad was dat er te weinig huizen waren die op de markt kwamen voor verkoop. In de jaren 2008 tot 2014 hebben we de bouw vertraagd. Dit omdat de gebouwde huizen niet meer verkocht werden. Door deze vertraging tussen 2008 tot 2014 is het huizen tekort opgelopen. De bedoeling was deze na 2014 in te halen……….. Ik zeg helaas dit is niet gelukt.

Door de tekorten aan huizen in de afgelopen jaren is verkoopprijs opgelopen. Bijna iedereen is de hoge huizenprijs normaal gaan vinden. Den Haag zegt hierover bouwen, bouwen en nog een bouwen.
De vraag dit ik als makelaar heb, voor welk doel?
De huizenprijs is aan het dalen. Rede is de hogere rente. De nieuwbouw heeft ook last van deze hogere rente. Iets was de meeste mensen niet weten is dat een aannemer met de bouw pas start als er 70% is verkocht.
Dus ja we gaan weer zien dat er minder nieuwbouw komt. Dus het tekort aan huizen loopt alleen maar verder op. Dit beschermt de woningprijs voor bestaande huizen.

Natuurlijk heb ik geen glazenbol. Maar ik zeg dat de woningprijzen over een paarjaar weer met 20% per jaar omhooggaan. Het verleden zegt niets over de toekomst. Maar als je dezelfde reactie laat plaats vinden als toen maar een ander uitkomst wil, dan…… helaas ik ben makelaar en geen bestuurder van de Nederland BV.0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *