Huizenprijzen stijgen onverminderd door.

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

Huizen zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw fors duurder geworden. Volgens de NVM werd toen voor een woning ruim een vijfde meer betaald dan een jaar eerder. De gekte op de huizenmarkt gaat gepaard met het kleinste aanbod in zeker 26 jaar. Dat vergroot ook de tegenstellingen tussen huizenbezitters en -zoekers.

Gemiddeld wisselde een bestaande koopwoning in het vierde kwartaal van 2021 voor 438.000 euro van eigenaar, berekent de meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars in haar kwartaalverslag. De gemiddelde verkoopprijs in de Zaanstreek was 410.049 euro, 24,7 procent meer dan een jaar eerder. Landelijk was de stijging 20,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij nieuwbouwwoningen steeg de gemiddelde verkoopprijs met 13,8 procent tot 466.000 euro.

Aanbod slinkt verder

De NVM wijst als oorzaak naar het steeds kleinere aanbod aan woningen. De makelaarsclub meldt dat er het voorbije kwartaal nog maar 15.600 te koop stonden, een derde minder dan een jaar eerder. Dat is het laagste aantal sinds de NVM in 1995 begon met het bijhouden van cijfers over het woningaanbod. Makelaars verkochten in het slotkwartaal 23 procent minder huizen dan een jaar eerder. In de Zaaanstreek wisselden 428 woningen van eigenaar, een daling van 17,4 procent.

Wijzen en verwijten

Volgens Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de vakgroep wonen van de NVM dreigen de tegenstellingen tussen Nederlanders met en zonder eigen woning steeds groter te worden. ‘Het wijzen en verwijten steekt al de kop op. Senioren worden er op aangesproken dat ze niet willen verhuizen. Dat is te gemakkelijk. Er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep.’  NVM-voorzitter Onno Hoes is blij dat met het nieuwe kabinet er weer een minister van Wonen en Volkshuisvesting komt. Hij pleit er tegelijkertijd voor dat Hugo de Jonge regelmatig overlegt met partijen uit de praktijk en het maatschappelijk middenveld om het woningtekort op te lossen.

Overbieden gestabiliseerd

Er was uit het NVM-rapport ook een lichtpuntje te halen. Zo steeg het gemiddelde bedrag waarvoor een huis boven de vraagprijs werd verkocht niet langer. Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijzen liep de afgelopen jaren juist telkens op. Ook het aandeel huizen dat boven de vraagprijs wordt verkocht bleef stabiel op 80 procent.

{Bron} https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/89929/ook-hier-stijgen-de-huizenprijzen-onverminderd-door/?fbclid=IwAR1MyZ0qy_KPfHQQj__HuOBk2prtbaswrh6bpeK8aXyZrDdBcUhm-C-Z-fE


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *