Negatieve invloed coronacrisis woningmarkt neemt bij consument af

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

Steeds minder consumenten geloven dat de coronacrisis de woningmarkt negatief beïnvloedt. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis over september. De ‘barometer’ stijgt naar 99 punten; nog slechts één punt verwijderd van de neutrale waarde van 100. 

De Eigen Huis Marktindicator meet maandelijks de stemming onder een representatieve groep consumenten over de woningmarkt. De peiling heeft vooral betrekking op de ontwikkeling van huizenprijzen, koopbereidheid en hypotheekrente.

Huizenprijzen

Slechts 8% van de ondervraagden denkt dat de huizenprijzen als gevolg van de coronacrisis gaan dalen. In juni lag dat percentage op 20%. Daarnaast voorziet een derde van de ondervraagden (32%) een rentestijging. Dat is ook minder dan 44% in juni. Bijna een derde van de deelnemers aan de Eigen Huis Marktindicator is in haar oordeel over de woningmarkt niet beïnvloed door de coronacrisis.

Kopen woning

Desondanks vindt 37% van de ondervraagden nog steeds dat het nu een slecht moment is om een woning te kopen. Dat ligt volgens de enquête niet alleen aan de coronacrisis, maar heeft ook te maken met de woningschaarste en de hoge huizenprijzen. Tweederde van de deelnemers aan de Eigen Huis Marktindicator vreest voor economische gevolgen vanwege de coronacrisis.

Barometer stijgt

De Eigen Huis Marktindicator heeft een range tussen 0 en 200. Een score van 100 geldt als neutraal. In juni stond het vertrouwen van de consument in de woningmarkt op een dieptepunt met 93 punten. Sindsdien is het niveau langzamerhand gestegen.

{Bron} https://www.vastgoedactueel.nl/coronacrisis-woningmarkt-consument/?utm_source=Vastgoed+actueel+nieuwsbrief&utm_campaign=c7a589300d-Vastgoed+Actueel+1-10-2020&utm_medium=email&utm_term=0_2788b1999d-c7a589300d-66583873


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.