NVM-KWARTAALCIJFERS: KRAPTE NEEMT TOE, TE WEINIG DOORSTROMING

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

In het vierde kwartaal van 2019 zijn er door NVM-makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. De woningmarkt is daarmee verder verkrapt. Dat blijkt uit de laatste NVM-kwartaalcijfers.

Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag. De voorraad nieuwbouwwoningen neemt nog wel toe. Waarschijnlijk prijzen deze zichzelf uit de markt, denkt de NVM. Voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.”

Over heel 2019 zijn er door de leden van NVM 149.000 woningen verkocht, vergelijkbaar met het aantal van 2018, vertelt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. “Er lijkt daarmee sprake van een evenwicht. Of dat niveau in het aantal transacties in 2020 volgehouden kan worden, betwijfel ik echter sterk. De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten en dat zijn er het vierde kwartaal 2019 minder dan een jaar geleden. De doorstroming stokt ook als er onvoldoende nieuwbouwwoningen worden toegevoegd. Door alle stikstof- en pfas- problematiek wordt het moeilijk om daar de beoogde doelen te behalen.”

Een gemiddelde potentiële koper kon in het laatste kwartaal van 2019 uit 2,8 woningen kiezen. Wie 160 tot 260 duizend euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit zelfs minder dan 2 woningen kiezen.
De link naar het volledige artikel:
https://www.vastgoedactueel.nl/nieuws/nvm-kwartaalcijfers-krapte-neemt-toe-te-weinig-doorstroming


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *