Particuliere beleggers duwen woningprijzen omhoog

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

Hoe meer particuliere investeerders in een buurt woningen kopen om te verhuren, hoe hoger de gemiddelde woningprijs. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster en Universiteit van Amsterdam in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Meer concurrentie voor koopstarters

Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster: “Koopstarters betalen nog steeds meer voor een vergelijkbare woning dan particuliere investeerders, maar het verschil is inmiddels verwaarloosbaar klein geworden. We zien dat investeerders steeds sneller steeds meer betalen. Met andere woorden: koopstarters krijgen meer concurrentie van beleggers. Ook is in buurten met relatief veel aankopen van beleggers de gemiddelde woningprijs hoger.”

Effect op woningprijzen

De Vries schetst hoe de onderzoekers tot hun conclusie zijn gekomen: “Hoe populairder een buurt, hoe meer vraag, van zowel koopstarters als investeerders. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. Dus hebben zowel starters als investeerders een aandeel in de prijsstijgingen. Alleen: de afgelopen jaren zijn er relatief veel meer particuliere investeerders dan koopstarters bijgekomen. Ook zijn die investeerders dus meer gaan betalen. Dit terwijl de koopstarters aan hun betaalmaximum raken; zij kunnen in feite steeds minder ‘meeduwen’ aan de woningprijzen. Als je alles optelt, is de conclusie dat de toename van het aandeel particuliere investeerders een effect heeft op de woningprijzen.” 

[Bron] https://www.kadaster.nl/-/particuliere-beleggers-duwen-woningprijzen-omhoog?redirect=%2Fonderzoeken


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *