starters

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

Wachten met kopen of toch ervoor gaan?

Een derde van de starters onder de 35 jaar verwacht in 2021 makkelijker een huis te kunnen financieren, blijkt uit gebruikersonderzoek van funda. Reden hiervoor zijn de op Prinsjesdag aangekondigde maatregelen waarmee het kabinet met name jonge kopers tegemoetkomt. Uit het onderzoek blijkt dat 31% van hen daarom wil wachten met kopen. Daarentegen wil 40% dat juist niet doen, vanwege de krapte op de woningmarkt.

Per 1 januari 2021 hoeven huizenkopers onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen. Daarnaast kunnen tweeverdieners op basis van hun inkomen volgend jaar meer lenen en gaat een studieschuld minder zwaar meewegen bij de aanvraag van een hypotheek. Funda onderzocht wat voor effect deze maatregelen hebben op de koopplannen van huizenzoekers.

Zeker bij jonge huizenkopers biedt deze situatie kansen om uw toegevoegde waarde als makelaar te laten zien

Van alle ondervraagden zegt 12% te willen wachten met kopen tot volgend jaar. Omdat de maatregelen met name gunstig uitpakken voor jonge huizenkopers, is het niet verwonderlijk dat dat percentage hoger ligt bij de groep onder de 35 jaar (26%) en bij starters (31%). Voor veruit de meeste mensen is het afschaffen van de overdrachtsbelasting de belangrijkste reden om de koopplannen uit te stellen.

Krapte zorgt voor verdeeldheid

Toch blijkt uit het onderzoek dat het merendeel van de starters (40%) en kopers onder de 35 jaar (42%) níét wil wachten met kopen. De verdeeldheid onder de ondervraagden heeft te maken met de krappe woningmarkt. Van de groep die niet wil wachten zegt het merendeel bang te zijn zijn droomhuis te zullen mislopen. Anderen geven aan niet te kunnen wachten, bijvoorbeeld omdat zij zo snel mogelijk moeten verhuizen, of zich zorgen te maken dat de huizenprijzen zullen stijgen.

Geen reden om te stoppen met zoeken

Reden om de zoektocht naar een huis te staken is er voor de meeste ondervraagden dus niet. Wie al een droomhuis op het oog heeft, zal dit niet snel laten schieten om onder de overdrachtsbelasting uit te komen.

Merkt u dat uw potentiële kopers twijfelen over het koopmoment? Zeker bij jonge huizenkopers biedt deze situatie kansen om uw toegevoegde waarde als makelaar te laten zien. Zij hebben juist nu behoefte aan inzicht in hun kansen op de woningmarkt én in mogelijke opties om eventueel toch te kunnen profiteren van financieel voordeel, zonder een huis dat zij nu op het oog hebben mis te lopen. Verder helpt het huizenzoekers wellicht ook om te weten dat een koopproces al snel een paar maanden in beslag kan nemen. Aangezien het al najaar is, wordt de kans dat de overdracht pas in 2021 plaats kan vinden steeds groter. Waardoor zij alsnog van de maatregelen kunnen profiteren.

{Bron} https://www.funda.nl/voormakelaars/artikel/twijfel-bij-starters/


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *