Voor ouderen is een Huis met tuin onverslaanbaar

Gepubliceerd door Patrick Huijsen op

Meer ’knarrenhofjes’ laag bouw in het groen.

Twee derde van de 65-plussers woont in een huis met een tuin. „Er is een groep die wel zou willen verhuizen, maar bang is voor hogere lasten. Velen wonen in een afbetaalde woning. Door het nieuwe huis gaan de lasten vaak omhoog”.

Ouderenbond Anbo herkent dit beeld. Volgens hen is er een behoefte aan 80.000 extra seniorenwoningen. „Door een gebrek aan visie, te hoge grondprijzen, geen samenwerking tussen partijen en gebrek aan daadkracht blijft de bouw achter”, meldt de belangenorganisatie voor ouderen. Zij pleit voor de bouw van meer ’knarrenhofjes’, laagbouw in het groen. „In sociale wijken, waar zij zelfstandig kunnen blijven wonen, maar wel dicht bij voorzieningen zijn en sociale contacten kunnen onderhouden”, zegt een woordvoerder.

De minister laat het aan de gemeenten om senioren te stimuleren om te verhuizen, zo meldde zij dinsdag. Sommige gemeenten en ook woningcorporaties geven verhuisvergoedingen en er zijn sterke regionale verschillen. In Noord-Holland en Groningen wordt fors ingezet op het bouwen van appartementen, terwijl dit aandeel in Limburg bijvoorbeeld relatief laag is.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *